Dijaki Gimnazije Ormož, ki sodelujemo v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, smo se 24. in 25. novembra 2022 udeležili ekskurzije v Strasbourg, kjer smo obiskali Evropski parlament. 🇪🇺

V Franciji smo preživeli zanimiva dneva. Prvi dan je bil obarvan turistično – dopoldan smo si ogledali mesto Colmar, ki je biser francoske pokrajine Alzacija in leži ob alzaški vinski cesti. Staro mestno jedro krasi gotski slog, najlepši del mesta pa je četrt, imenovana Male Benetke, kjer je polno barvitih hiš in manjših rečnih kanalov.

Popoldan smo si ogledali Strasbourg, kjer je tudi eno izmed sedežev Evropskega parlamenta. Občudovali smo znamenito katedralo Notre Dame z astronomsko uro, lesene hiše in številne kanale reke Ill.

Drugi dan potovanja smo preživeli v Evropskem parlamentu. V okviru Evrošole je okrog 600 dijakov iz celotne Evrope za en dan zavzelo plenarno dvorano ter spoznalo, kako poteka oblikovanje stališč in odločitev o aktualnih vprašanjih, ki potem določajo naš evropski vsakdan. Okrog 600 dijakov je dogodku prisostvovalo na daljvo. Osrednja tema, o kateri smo razpravljali, je bila »Ali je Evropa pripravljena na zimo?« in odziv Evropske unije na energetsko krizo.

Uvodoma nas je prek video sporočila nagovorila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, v dvorani pa smo lahko intervjuvali podpredsednico Evropskega parlamenta Dito Haranzovo. Osrednja tema razprave je bila, ali je Evropa pripravljena na zimo in odziv Evropske unije na energetsko krizo, ki jo je vodila predstavnica odbora za industrijo, raziskave in energetiko. Dijaki smo postavljali vprašanja in glasovali tako kot evropski poslanci.

Simulacija Evropskega parlamenta je edinstvena priložnost, ki nam, mladim, omogoča, da neposredno izkusimo, kako evropska integracija deluje v praksi, hkrati je bila odlična priložnost za nova poznanstva z vrstniki iz drugih evropskih držav.

(Visited 343 times, 1 visits today)