Nagradna ekskurzija – za dva dni smo odšli na Poljsko!!

V petek, 23.9.2011, smo se dijaki Gimnazije Ormož odpravili za dva dni na Poljsko. Nagradno ekskurzijo smo si prislužili s pridnostjo, trdim delom v šoli, vključevanjem v različne krožke, sodelovanjem na prireditvah, natečajih, tekmovanjih, …

rudnik

V petek zvečer smo se odpravili proti Mariboru, kjer smo vstopili na avtobus in se odpeljali proti Poljski. Naš prvi ogled je bil koncentracijsko taborišče Auschwitz, kjer so množično ubijali nedolžne Žide. Ogledali smo si nekatere izmed blokov, kjer so nekoč mučili Žide, danes pa so prenovljeni v muzej, da si turisti lahko ogledajo, kaj vse se je dogajalo. Videli smo ostanke osebnih stvari teh ljudi npr. kovčke, zobne ščetke, glavnike, igrače otrok, … prav tako smo si lahko ogledali plinsko celico. Celoten ogled Auschwitza je vodil prijazen vodič, ki sicer ni vodil v slovenščini, pač pa v hrvaščini, vendar smo ga kljub temu razumeli.

auschwitz

Nato smo se odpravili v mesto Krakow, ki je eno najstarejših mest na Poljskem. Ogledali smo si palačo Wavel, v kateri je cerkev Sv. Stanislava, odšli smo tudi v najstarejšo univerzo v Evropi Jevelonsk. Nato je prišel najljubši del, prosti čas. Kar tri ure smo lahko prosto hodili po trgu in uživali na soncu ter začutili poljsko harmonijo. Po napornem dnevu smo se odpravili v hotel, kjer smo se spočili za naslednji dan. Za večerjo so nam postregli s tradicionalno poljsko jedjo – poljski žmurek. Okus nam ni ugajal, vendar ga je bilo vseeno vredno poskusiti.

Krakow

Naslednje jutro smo se odpravili proti mestu Wielicka, kjer smo si ogledali rudnik soli. Rudnik so začeli kopati v 13. stoletju, vendar danes ne deluje več. Odprt je samo za turiste. V rudnik smo se spuščali po 318 stopnicah, na globino 135 metrov. Znotraj rudnika je veliko kipov in kapel, saj je poljski narod zelo veren. Največja kapela v rudniku je Kapela Sv. Kinge.

verjetno rudnik

Po ogledu rudnika nas je čakal še zadnji ogled, to je bil rojstni kraj papeža Janeza Pavla II, Wadowice. Po končanem ogledu smo odšli na kosilo, nato pa se utrujeni in polni znanja odpravili proti Sloveniji in naša ekskurzija se je zaključila.

Katja Špiclin

3.a

(Visited 43 times, 1 visits today)