V soboto, 2. aprila 2010, so se na regijskem srečanju mladih raziskovalcev na Ptuju naše mlade raziskovalke odlično odrezale!

  • Sara Munda in Sonja Zemljič sta za raziskovalno nalogo KORAK ZA KORAKOM, Z ROKO V ROKI prejeli zlato priznanje in se uvrstili na državno srečanje
  • Polona Kociper in Katja Špiclin Kodelič sta za raziskovalno nalogo ENOTNI V ZMAGI prejeli bronasto priznanje.

raziskovalke.JPG

Vsem iskreno čestitamo!

                                          

19. regijsko srečanje mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije

Raziskovanje je eno izmed osnovnih prvin človeštva. Je način, kako si nekaj zapomniti, se naučiti in nenazadnje tudi znati. Mlade raziskovalke Gimnazije Ormož je pri raziskovalnem delu vodil duh svobodne raziskovalne ustvarjalnosti, radovednosti, cilj v vidiku napredka kraja in zavedanje pomembnosti lastnega znanja. 

Na podlagi razpisa za organizacijo državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije je Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj tudi letos organiziralo regijsko srečanje mladih raziskovalcev Spodnjega Podravja in Prlekije.

Tudi dijaki Gimnazije Ormož smo letos aktivno raziskovali in izdelali dve raziskovalni nalogi. Skupaj z mentorji smo se udeležili 19. regijskega srečanja mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol Spodnjega Podravja in Prlekije. Srečanje je potekalo v prostorih Osnovne šole Ljudski vrt, kjer smo uspešno izvedli predstavitve raziskovalnih nalog. Srečanja se je udeležilo 110 mladih raziskovalcev in mentorjev iz celotne regije, recenzentom pa se je predstavilo 35 raziskovalnih nalog.

Dijakinji 2. letnika Katja Špiclin Kodelič in Polona Kociper sta pod mentorstvom profesorice Karmen Plavec naredili raziskovalno nalogo z naslovom Enotni v zmagi. Želeli sta ugotoviti, koliko ljudje na območju občine Ormož in okolice poznajo dogodke iz vojne za Slovenijo, če jih ti sploh zanimajo in kaj jim pomeni ta vojna. Raziskali sta tudi doživljanje le-te s strani nekaterih sodelujočih. Ugotovili sta, da ljudje dogodke poznajo, vendar nimajo velike želje, da bi se o njej naučili še kaj več. Dovolj so jim pripovedovanja starih staršev, pohvalno pa jih kar veliko ve, da se je vojna v letu 1991 odvijala tudi v Ormožu. Dijakinji menita, da ta vojna nikoli ne sme iti v pozabo. Za raziskovalno nalogo sta prejeli bronasto priznanje.

Sonja Zemljič in Sara Munda sva pod mentorstvom profesoric Renate Bezjak in Aleksandre Štih  izdelali raziskovalno nalogo s področja sociologije, z naslovom Korak za korakom, z roko v roki. Ker je leto 2011 evropsko leto prostovoljstva, sva se odločili podrobneje raziskati prostovoljstvo in dobrodelnost. Zanimalo naju je, kako sta ti dve obliki socialne pomoči med ljudmi razširjeni, njihova pojmovanja, stališča in vrednotenja o tem. Ugotovili sva, da je dijakov vsakdan bolj podvržen prostovoljstvu kot dobrodelnosti, medtem ko so odrasli bolj nagnjeni k dobrodelnosti, saj jim za prostovoljstvo primanjkuje časa. Pojavlja se vse več oblik prostovoljne in dobrodelne pomoči sočloveku. Pomembno je, da ju razširjamo in živimo z njima. Tudi sami sva hoteli nekomu pomagati, mu podati roko in mu omogočiti lepši jutri. Odločili sva se, da kot prostovoljki pomagava Kulturnemu društvu Anton Krempl pri organizaciji in izvedbi dobrodelnega koncerta Darujem zate. Zbrana sredstva v vrednosti 1.713 € so bila namenjena za stroške zdravljenja Cvetke Kšela, ki je zbolela za redko boleznijo motoričnega nevrona. Z dobrodelnim koncertom nisva samo pomagali pomoči potrebnim in spodbujali k dobrodelnosti, temveč sva tudi na konkretnem primeru raziskali, kako se ljudje odzovejo na stisko drugih in v kakšni meri so pripravljeni pomagati. Raziskovalna naloga je dobila zlato priznanje in se uvrstila na državno srečanje, ki bo 23. maja 2011 v prostorih gimnazije Murska Sobota.

Sara Munda

 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)