Prostovoljstvo – voljan pomagati

V okviru natečaja Evropa v šoli 2010/2011 “Prostovoljstvo – voljan pomagati” sva dijakinji Gimnazije Ormož, Sara Munda iz 3. a in Sonja Zemljič iz 4. a, prejeli za raziskovalno nalogo “Korak za korakom, z roko v roki”, prvo mesto v državi. Prvonagrajeni srednješolci natečaja Evropa v šoli letos za nagrado prejmemo brezplačni izlet v Bruselj, Luksemburg in Strasbourg. 

sara_sonja.JPG

Naslov, zdaj že tradicionalnega natečaja Evropa v šoli, vsako leto izhaja iz naziva Evropskega leta. Leto 2011 je razglašeno za Evropsko leto prostovoljnih dejavnosti in leto spodbujanja aktivnega državljanstva, zato je natečaj to leto potekal pod geslom “Prostovoljstvo – voljan pomagati”. Natečaj Evropa v šoli vključuje šest področnih natečajev, to so literarni, fotografski, likovni, video in internetni natečaj ter natečaj raziskovalnih ali projektnih nalog, na katerem sva sodelovali tudi midve. Na natečaju lahko s svojimi deli sodelujejo tako osnovnošolci kot srednješolci. Poslana dela  najprej ocenijo regionalni koordinatorji, ki pripravijo regijsko predstavitev in podelitev priznanj za sodelovanje. Najboljša dela posameznih regij so poslana na državni izbor, kjer državne komisije znova ocenijo prispela dela  in izberejo nagrajence.

V raziskovalni nalogi “Korak za korakom, z roko v roki”, pod mentorstvom Aleksandre Štih, prof. in Renate Bezjak, prof., sva ugotavljali, kako sta prostovoljstvo in dobrodelnost razširjena med ljudmi, njihova stališča, pojmovanja in vrednotenja o tej temi. Pojavlja se vse več oblik prostovoljne in dobrodelne pomoči sočloveku. Pomembno je, da ju razširjamo in živimo z njima. Tudi sami sva hoteli nekomu pomagati, mu podati roko in mu omogočiti lepši jutri. Kot prostovoljki sva pomagali Kulturnemu društvu Anton Krempl pri organizaciji in izvedbi dobrodelnega koncerta “Darujem zate”. Zbrana sredstva v vrednosti 1.713 € so bila namenjena za stroške zdravljenja Cvetke Kšela, ki je zbolela za redko boleznijo motoričnega nevrona.

Raziskovalno nalogo je državna komisija ocenila kot najboljšo v državi. Nacionalni odbor pa je dobitnikom prvih nagrad na državni ravni podelil štiridnevni izlet, ki zajema ogled evropskih inštitucij v Bruslju, Luksemburgu in Strasbourgu. 

S to nagrado sva le še potrdili najino misel, ki jo ves čas poudarjava tudi v raziskovalni nalogi: Nič ni zaman. Uspeh je valuta, ki prostovoljstvo in ljudi žene naprej. Ni nobene krize, ki bi omejila prostovoljstvo in ni nobene ure, ki bi ustavila to mero prostovoljstva. Za hip se ustavite in se zazrite naokrog. Ugotovili boste, da vas marsikdo potrebuje in doživeli pomen besed: “Kako malo je včasih potrebno, da osrečiš človeka in si srečnejši tudi sam.”

Sara Munda

(Visited 22 times, 1 visits today)