S čutili po Evropi

V dnevih od 4. do 8. oktobra smo se dijaki gimnazije Ormož, ki sodelujemo v projektu Taste udeležili 3. srečanja. Srečanje je potekalo v zahodnem delu Nemčije, natančneje v Halleju.

Dijaki ormoške gimnazije smo edini v Sloveniji, ki sodelujemo v Comeniusovem projektu Taste. Delovni naslov projekta je Evropa z vsemi čutili, raziskujemo vprašanje Kako bi pritegnili vrstnike v svoje kraje z uporabo vseh petih čutil. Projekt traja od 2009 do 2011. Prvo srečanje je bilo novembra 2009 v Parmi, Italija. Z drugim srečanjem smo zaključili maja 2010 v Cognacu, Francija. Zaključno srečanje bo maja drugo leto v Ormožu. V projektu sodeluje 6 srednjih šol z različnih koncev Evrope. To smo mi, Francija, Italija, Nemčija, Poljska in Češka.  Cilj projekta je, da dijaki z različnih koncev Evrope spoznavamo tujo državo preko zaznavanja vseh petih čutil. Ogledamo si več znamenitosti, imamo degustacije različnih tradicionalnih dobrot, se podamo kam, kjer nam pričarajo edinstveno glasbo ali pa se samo povzpnemo na vrh hriba in si ogledamo mesto v vsej njeni lepoti.

Srečanja se je udeležilo osem dijakinj in en dijak, spremljale so nas tri profesorice in ravnateljica Gimnazije Ormož. V Halle smo prišli v ponedeljek popoldne in se nastanili v izjemno domačnem hotelu St. Georg. Naslednji dan nam je na gostiteljski šoli Berufskollege dobrodošlico zaželel ravnatelj, sprejeli so nas tudi na občini. Po ogledu mesta Halle smo si ogledali proizvodnjo medenjakov, seveda smo se lahko na lastna usta prepričali, kako dobri so. V tem tednu so se zvrstili tudi drugi različni ogledi značilnosti mesta, ogled bližnjega mesta Düsseldorf in Bielefeld, manjkalo ni niti pohajkovanja po trgovinah.  Eden izmed dni je bil delaven.  Dijaki smo v mešanih skupinah z vrstniki iz drugih držav načrtovali obisk enega izmed evropskih mest. Odločiti smo se morali, v katerem letnem času bi potovali, kje bi se nastanili, kaj vse bi si ogledali, kje bi jedli in nenazadnje tudi, koliko denarja bi za vse to porabili. Delovni jezik je projekta je seveda angleščina, tako da smo brusili tudi jezike, pa tudi ugotavljali in izumljali nove načine sporazumevanja. Obisk v Nemčiji smo zaključili smo z bye bye party-em, na katerem smo potrošili še zadnje delce svoje energije in z druženjem nadaljevali še pozno v noč.

Projekt nam ponudi edinstven pogled v življenje in razmišljanje različnih evropskih narodov. Spoznali smo način življenja Nemcev, v katerem glavno vlogo igrajo vrednote, kot so spoštovanje, iskrenost in odprtost.  Spoznali smo enega razvitejših evropskih narodov, ki je lahko s svojim načinom življenja, dojemanjem sveta in odnosom do drugih ljudi za zgled vsakemu izmed nas. Upamo, da bodo maja tudi drugi domov odšli z tako lepim pogledom na Slovenijo, predvsem na  prelepo vinorodno mesto Ormož. Priprave na zaključno srečanje že potekajo. Seveda pa bomo vložili vse moči, da jim naše mesto prikažemo v čim lepši luči.

To doživetje in izkušnja je nekaj kar težko opišem z besedami, a te očara na prvi pogled. Je posebno in enkratno. Nismo si nabrali le novega znanja o zgodovinsko pomembni deželi, se urili v rabi tujih jezikov, znebili neštetih predsodkov in naredili koraka naprej pri samostojnosti, saj smo nemalokrat morali sami kupiti karte, poiskati metroje ali pa z zemljevidom v rokah poiskati neko destinacijo. Zraven vseh teh izkušenj smo navezali nove stike in spoznali vrstnike, ki te očarajo s prvobitnostjo, raznolikostjo in komunikativnostjo. Komaj čakamo, da se maja vsi zberejo pri nas. Verjamemo,  da smo jih na sedanjih srečanjih že dovolj očarali in navdušili za raziskovanje naše male države in še bolj majhnega mesta. Tako, da zdaj že nestrpno in z iskricami v očeh pričakujemo naše zadnje srečanje.

Sara Munda

 

(Visited 44 times, 1 visits today)