GEOGRAFSKA EKSKURZIJA PO PRIMORSKI

Dijaki četrtega letnika Gimnazije Ormož, ki smo izbrali geografijo na maturi, smo se v  petek, 8. 10. 2010, odpravili na obvezno enodnevno ekskurzijo s terenskim delom po Sloveniji. Izbrali smo Primorsko oz. obsredozemske pokrajine; ogledali smo si Luko Koper, Sečoveljske soline, Piran in jamo Vilenico. Spremljali sta nas profesorici Aleksandra Štih in Tanja Galun Založnik.

Iz Ormoža smo vsi zaspani krenili ob 6.30. Od Ljubljane naprej smo na avtobusu kot vodiči poročali o značilnostih slovenskih pokrajin, naselij in turističnih zanimivostih. V Luko Koper smo prispeli malce čez 10. uro in nas je tam že čakal nestrpen vodič Jože. Malce smo se začudili, saj je bil upokojenec. Po enourni vožnji po pristanišču smo opravili prvo vajo in oddrveli proti Seči. Tam nam je profesor biologije razkazal krajinski park Sečoveljske soline, predstavil orodje solinarjev ter nam v pokušino v njihovi skromni trgovinici ponudil čokolado s solnim cvetom (zanimivo, imela je okus po slanem J). Pred ogledom solin smo opravili še nekaj vaj: izmerili smo temperaturo zraka, moč vetra, vlago, zračni tlak, opisali vreme, se orientirali ipd. Po dobrih dveh urah ogleda smo končno dočakali prosti čas, ki smo ga preživeli v Piranu. Nekateri so si privoščili lenarjenje, nekateri kosilo, nekateri zopet kaj drugega. Nato smo se podali proti Krasu in jami Vilenica. Vodička – jamarka nam je podrobno opisala značilnosti ene izmed najstarejših kraških jam v Evropi. Po zadnjem ogledu smo  se na avtobusu le razživeli in si pričeli prepevati, saj smo se peljali domov v obpanonsko pokrajino – Prlekijo. V Ormož smo prispeli ob 20.30.

Kljub malce vetrovnemu vremenu menim, da smo na ekskurziji uživali prav vsi, tako dijaki, kot profesorici in celo šofer. Spoznali smo Luko Koper in kako poteka delo v njej, ogledali smo si mokrišče Sečoveljske soline, se sončili in pohajkovali po Piranu ter se spustili v podzemlje Vilenice. Naučili smo se še bolj skrbno poslušati in vživeli smo se v vlogo turističnega vodiča.

Sabina Novak, 4. a

(Visited 103 times, 1 visits today)