V ponedeljek, 4. oktobra 2010, smo se dijaki Gimnazije Ormož, ki sodelujemo v projektu Comenius T. A. S. T. E., udeležili srečanja v nemškem mestecu Halle. Ormoški gimnazijci smo edini dijaki iz Slovenije, ki sodelujemo v tem projektu, sodelujejo pa še dijaki iz Italije, Francije, Nemške, Češke in Poljske.

V Halle  smo se odpravili že zgodaj zjutraj izpred naše gimnazije. Potovalo nas je osem deklet in en fant, spremljale pa so nas tri profesorice in ravnateljica Gimnazije Ormož. Z manjšim avtobusom smo se odpeljali proti letališču na Dunaju, kjer smo imeli ob 11:05 let proti Düsseldorfu. Iz Düsseldorfa pa smo pot proti cilju nadaljevali z vlakom. Ko smo končno le prispeli v Halle, smo odhiteli v ljubki hotel St. Georg in se tam nastanili.

Pozno popoldne (18:30) smo tudi sami odpravili na potep po mestu. Zvečer pa smo se v hotelski sobi družili ob družabni igri Activity in se noro zabavali do poznih ur. Naslednji dan smo spoznali ravnatelja gostiteljske šole Berufskollege, ki nam je zaželel dobrodošlico. Dan smo nadaljevali z vodenim ogledom mesta in mestne občine, ogledali pa smo si tudi proizvodnjo medenjakov, ki smo jih lahko na koncu tudi okusili. Izvedeli smo veliko novih informacij ter že prvi dan navezali stike z nekaterimi dijaki iz drugih držav. V sredo so nas odpeljali v Bielefeld, kjer smo se z lokomotivo popeljali po mestu do gradu. Vodička nam je razkazala grad in povedala nekaj zanimivosti o njem.  Po ogledu gradu smo imeli kar nekaj prostega časa za nakupovanje in pohajkovanje po mestu. Večer pa smo spet zaključili na najbolj zabaven način ob druženju. Naslednji dan smo se dijaki vseh držav spet zbrali v šoli Berufskollege, kjer smo razvijali projekt T. A. S. T. E. Vsi dijaki smo bili pomešani v skupine, narediti pa smo morali načrt za obisk enega izmed evropskih mest. Dijaki smo se med seboj sporazumevali večino v angleškem jeziku in s tem nabirali nove izkušnje.  Dan smo zaključili s poslovilno zabavo, na kateri smo se vsi neizmerno zabavali. Druženje je trajalo še po koncu zabave, do poznih jutranjih ur.

V petek smo se dijaki Gimnazije Ormož, profesorice in ravnateljica odpravili v mesto Düsseldorf, v katerem smo bili vodiči mi sami. Zvečer smo odhiteli na letališče in z enourno zamudo letala odleteli na Dunaj. Na Dunaju nas je že čakal šofer avtobusa, ki nas je odpeljal v Ormož in tako se je naša pot končala.

V tem tednu smo se zagotovo vsi naučili veliko novega in uporabnega. Spoznali smo nove prijatelje in se urili v govorjenju tujih jezikov. Spoznali smo tudi značilnosti in način življenja ljudi, ki smo jih tam spoznali. Nabrali smo koristne in nepozabne izkušnje. In vsi komaj čakamo na maj, da se spet vsi zberemo pri nas, v Ormožu. 

Damijana Muršič

(Visited 39 times, 1 visits today)