PFIFFIKUS 2009 – ODLIČNI REZULTATI NA GIMNAZIJI ORMOŽ

Pomlad je vsako leto čas številnih tekmovanj na šolah in tudi na področju nemščine se je v zadnjem času veliko dogajalo.

Najprej je bilo 13. marca tekmovanje Pfiffikus 2009, ki poteka na dveh nivojih:

– Bralno tekmovanje, kjer so morali tekmovalci prebrati 3 knjige in potem individualno reševati naloge – izkazati poznavanje vsebine zgodb.

– Bralni maraton, ki poteka na internetu, sodelujejo pa skupine, sestavljene iz 3 učencev (lahko iz različnih letnikov). Za to tekmovanje so morali tekmovalci prebrati 1 knjigo, ki ji imajo na tekmovanju lahko tudi pri sebi, morajo pa poleg poznavanja vsebine biti še dovolj hitri pri vnosu odgovorov na internetni strani.

 

Pri obeh variantah tekmovanj lahko sodelujejo dijaki vseh letnikov, ne glede na to, koliko časa se učijo nemščino, namen teh tekmovanj pa je zlasti spodbuditi pri dijakih branje knjig v nemškem jeziku.

Rezultati individualnega tekmovanja še niso znani, odlično pa so se odrezali dijaki na maratonu – med 158 prijavljenimi skupinami je skupina v sestavi Polona Filipič, Jasna Orešnik in Jaka Kolarič dosegla 10. mesto. Pri tem velja posebej omeniti, da gre za dijake prvih letnikov, kar daje upanje, da bodo svoje znanje in rezultate še izboljšali.

Tudi ekipa 2. letnika v sestavi David Voršič., Vita Štefančič in Katja Munda se je odlično odrezala, dosegli so 14. mesto, in tako kot prej omenjena skupina prejmejo priznanja in nagrade.

Priznanje za udeležbo na bralnem maratonu prejme nadaljnjih 31 skupin, ki so bili sicer nekoliko počasnejši ali manj natančni pri odgovorih, vendar še vedno zelo dobri. Tudi med temi skupinami najdemo ekipo dijakov 1. letnika Gimnazije Ormož – Nina Blagovič, Tomi Jevšovar in Tilen Vnučec. Mentorica Renata Bezjak je na uspehe svojih dijakov zelo ponosna in jih želi še naprej spodbujati pri nabiranju znanja.

 

Rezultati bralnega tekmovanja bodo znani v začetku maja, ko bomo vedeli tudi že za uradne rezultate državnega tekmovanja v znanju nemščine. Vemo, da se je na tem tekmovanju odlično izkazala dijakinja Simona Hanželič iz 3. letnika, vendar pa rezultati še niso uradni, saj še ni potekle rok za morebitne pritožbe, tako da bomo več o tem poročali kasneje.


Simona Hanželič iz Gimnazije Ormož državna prvakinja v znanju nemščine

  

Na področju dokazovanja znanja nemščine se je v zadnjih mesecih kar nekaj dogajalo. Dijaki so lahko tekmovali na bralnem maratonu, bralnem tekmovanju in »klasičnem« tekmovanju znanja. Zlasti slednje je na Gimnaziji Ormož povzročilo veliko veselje.

Dijakinja Simona Hanželič, ki obiskuje 3. letnik in se uči nemščino kot 2. tuji jezik, se je odlično odrezala na šolskem tekmovanju in se 10. aprila skupaj s svojo mentorico Renato Bezjak udeležila državnega tekmovanja v znanju nemščine.

»Na kavici pred tekmovanjem sva se s Simono dogovorili, da zdaj kavico plačam jaz, ona pa, ko bo državna prvakinja«, pravi njena mentorica. Tudi sicer je mentorica verjela v Simonin uspeh in Simona se je v svoji kategoriji resnično izjemno izkazala, saj je z osvojenimi 96 točkami od 100 postala državna prvakinja. Na šoli so Simon uspeh nekoliko proslavili in Simoni izročili simbolično darilo takoj, čeprav rezultati še niso bili uradni, saj je bilo treba počakati še na morebitne pritožbe.

No, Simona ostaja najboljša tudi po tem pretečenem roku in je skupaj s svojo mentorico v petek, 22. maja 2009, povabljena na podelitve zlatih priznanj v Amfiteatru na Filozofski fakulteti v Mariboru. Slovensko društvo učiteljev nemškega jezika (SDUNJ), ki je organizator tekmovanja, je poskrbelo tudi za privlačne nagrade za najboljše in tako je Simona za nagrado dobila štipendijo za enomesečno poletno bivanje v Nemčiji.

Učitelji Gimnazije Ormož so dosežkov svojih dijakov izjemno veseli in nanje ponosni, doseženi rezultati pa so spodbuda za dobro delo naprej.

 

Renata Bezjak, prof.


REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA

 

ki je bilo 5. 2. 2009 (MENTORICI: Tanja Galun Založnik, Renata Bezjak)

3. letnik TJ 2

Ime, priimek Doseženo število točk od 100 Priznanje
Simona Hanželič 90 da
Amadej Tušak 64 da
Jernej Gungl 61
Rok Klemenčič 57
Tamara Lubec 35
Urška Andromako 33, 5
Anej Ivanuš 28, 5

3. letnik TJ 1

Grega Novak 75 da
Diane Laura Bombek 61
Sabina Magdič 54
Polona Sever 45

2. letnik TJ 2

Luka Fekonja 68 da
Miroslav Hanželič 67 da
Vita Štefančič 64,5
Marsel Žmauc Rajh 40
Nino Kurpes 38
Jan Burger 28, 5

2. letnik TJ 1

Katja Munda 79 da
David Voršič 72
Jana Petek 60, 5
Marino Jelinek 57, 5
Dominik Hergula 51, 5

DRŽAVNO TEKMOVANJE bo 10. aprila 2009 v Ljutomeru, udeleženci še niso znani.
ČESTITAMO!

(Visited 111 times, 1 visits today)