V ponedeljek, 4. oktobra 2010, smo se dijaki Gimnazije Ormož, ki sodelujemo v projektu Comenius T. A. S. T. E., udeležili srečanja v nemškem mestecu Halle. Ormoški gimnazijci smo edini dijaki iz Slovenije, ki sodelujemo v tem projektu, sodelujejo pa še dijaki iz Italije, Francije, Nemške, Češke in Poljske.

V Halle  smo se odpravili že zgodaj zjutraj izpred naše gimnazije. Potovalo nas je osem deklet in en fant, spremljale pa so nas tri profesorice in ravnateljica Gimnazije Ormož. Z manjšim avtobusom smo se odpeljali proti letališču na Dunaju, kjer smo imeli ob 11:05 let proti Düsseldorfu. Iz Düsseldorfa pa smo pot proti cilju nadaljevali z vlakom. Ko smo končno le prispeli v Halle, smo odhiteli v ljubki hotel St. Georg in se tam nastanili.

Pozno popoldne (18:30) smo tudi sami odpravili na potep po mestu. Zvečer pa smo se v hotelski sobi družili ob družabni igri Activity in se noro zabavali do poznih ur. Naslednji dan smo spoznali ravnatelja gostiteljske šole Berufskollege, ki nam je zaželel dobrodošlico. Dan smo nadaljevali z vodenim ogledom mesta in mestne občine, ogledali pa smo si tudi proizvodnjo medenjakov, ki smo jih lahko na koncu tudi okusili. Izvedeli smo veliko novih informacij ter že prvi dan navezali stike z nekaterimi dijaki iz drugih držav. V sredo so nas odpeljali v Bielefeld, kjer smo se z lokomotivo popeljali po mestu do gradu. Vodička nam je razkazala grad in povedala nekaj zanimivosti o njem.  Po ogledu gradu smo imeli kar nekaj prostega časa za nakupovanje in pohajkovanje po mestu. Večer pa smo spet zaključili na najbolj zabaven način ob druženju. Naslednji dan smo se dijaki vseh držav spet zbrali v šoli Berufskollege, kjer smo razvijali projekt T. A. S. T. E. Vsi dijaki smo bili pomešani v skupine, narediti pa smo morali načrt za obisk enega izmed evropskih mest. Dijaki smo se med seboj sporazumevali večino v angleškem jeziku in s tem nabirali nove izkušnje.  Dan smo zaključili s poslovilno zabavo, na kateri smo se vsi neizmerno zabavali. Druženje je trajalo še po koncu zabave, do poznih jutranjih ur.

V petek smo se dijaki Gimnazije Ormož, profesorice in ravnateljica odpravili v mesto Düsseldorf, v katerem smo bili vodiči mi sami. Zvečer smo odhiteli na letališče in z enourno zamudo letala odleteli na Dunaj. Na Dunaju nas je že čakal šofer avtobusa, ki nas je odpeljal v Ormož in tako se je naša pot končala.

V tem tednu smo se zagotovo vsi naučili veliko novega in uporabnega. Spoznali smo nove prijatelje in se urili v govorjenju tujih jezikov. Spoznali smo tudi značilnosti in način življenja ljudi, ki smo jih tam spoznali. Nabrali smo koristne in nepozabne izkušnje. In vsi komaj čakamo na maj, da se spet vsi zberemo pri nas, v Ormožu. 

Damjana Muršič, 2. a

ODKRIVANJE PRLEŠKIH LEPOT

V času od 1. do 5. maja smo v Ormožu gostili naše prijatelje iz Italije, Francije, Nemčije, Poljske in Češke. V tem času je potekalo še zadnje srečanje v okviru projekta Comenius  “T. A. S. T. E.”.

Raziskovali smo in odgovarjali na vprašanje, kaj lahko v Ormožu ponudimo našim vrstnikom v okviru petih čutil: vonja, vida, tipa, sluha in okusa. V začetku našega druženja nam je dobrodošlico zaželela ravnateljica Gimnazije Ormož. Sledilo je spoznavanje preko skupnega dela in ogled Ormoža. Kot piko na i smo se prvi dan podali tudi na Svetinje, kjer smo pokušali pristno ormoško vino. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da jim je bilo več kot všeč.

comeius.jpg 

Drugi dan smo nadaljevali z delom na projektu in izdelovanjem zloženk. Dan smo zaključili z ogledom najstarejšega slovenskega mesta Ptuj.

Zadnji dan smo začeli s pokušino olja in ogledom oljarne v Središču ob Dravi ter ga primerno zaključili s skupnim druženjem.

comeius.jpg

Sledila je še poslovilna zabava. Ob vsem tem smo dobro združili s koristnim in se ob vsem delu tudi neizmerno zabavali.

comeius.jpg

 

ZAKLJUČEK COMENIUS PROJEKTA T.A.S.T.E

Od 2. do 6. maja 2011 na zadnjem projektnem sestanku gostimo dijake in njihove mentorje, ki so vključeni v Comenius projekt z naslovom T.A.S.T.E. V dveletnem projektu so dijaki spoznavali svoj domači kraj s pomočjo petih čutov, te izkušnje pa bodo sedaj strnili v zaključeno celoto. V torek, 3. maja, ob 9. uri bomo dijake in njihove mentorje vsi skupaj pozdravili v šolski telovadnici. Program je v prilogi.

Spletli smo veliko novih prijateljstev, za katere verjameva, da se bodo ohranila. Vsak trenutek, ki smo ga preživeli skupaj, se nam je vtisnil v spomin in le stežka smo se poslovili, saj je bilo to naše zadnje uradno srečanje. Skupno druženje je bilo niz čudovitih in posebnih dogodkov, stvari in občutenj, ki smo jih doživeli skupaj. Našim prijateljem je bila Slovenija zelo pri srcu. Pa ne samo Slovenija. Všeč jim je bilo malo mesto Ormož, njeni prebivalci, naša mala, a prikupna gimnazija in nenazadnje vsi mi, zato ni čudno, da že delamo načrte za ponovno snidenje. Kajti vsi smo mnenja, da se moramo kmalu spet videti.

Takšna srečanja so nekaj posebnega in vsi, ki smo bili vključeni v tem projektu, smo bogati za izkušnjo ali dve več, ki jih zagotovo ne moremo dobiti nikjer drugje.                                                     

Nina H. in Sara M.

(Visited 42 times, 1 visits today)