Obisk Biokmetije

V četrtek, 27. 10. 2011 smo se dijaki, ki sodelujemo pri projektu Hočem pomagati okolju  z mentorico Darko Frangež odpravili na Biokmetijo  Zel. Tam nas je pričakal gospod Zvonko Pukšič, ki se z ekološkim kmetovanjem ukvarja že od leta 1999. To je edini način kmetovanja, ki omogoča pridelavo živil brez kakršnih koli snovi, ki bi lahko škodovale našemu zdravju.

V največji možni meri upoštevajo naravne zakonitosti, saj se s svojim delom poskušajo čim bolj približati harmoniji narave. Tako pridelajo živila najvišje kakovosti z visoko vsebnostjo hranilnih snovi, rudnin in vitaminov.
V uvodu nam je povedal, da imajo vsi pridelki ekološki certifikat. Najprej smo izvedeli nekaj o škodljivosti pesticidov in umetnih gnojil, ki vsebujejo kalij, fosfor in natrij. Predstavil nam je gnojenje prsti na naraven način brez hlevskega gnoja, saj zemljo gnojijo s humusom, ki ga pridobijo iz pokošenih trav (detelja, lucerna …), nato trave pustijo na prostem, da jih predelajo bakterije.

Gospod Pukšič nas je povabil na ogled svoje posesti in nam razkazal obdelovalne površine (njive, travnike), omenil je tudi, da ima vinograd, ki ga obdeluje po načelih ekološkega kmetovanja.  Iz grozdja predeluje grozdni sok in vino. Ukvarja se s pridelavo pire, ki je predhodnica pšenice in vsebuje mnogo več za zdravje pomembnih maščobnih kislin kot pa pšenica.

 

Na koncu nas je čakala pogostitev z ekološko pridelanim grozdnim sokom, domačimi dobrotami iz pirine ter črne moke.
                                                                                                                       
                                                                                                                         

Dijak 3. letnika Gimnazije Ormož
                                                                                                                          Ludvik Luci

(Visited 49 times, 1 visits today)