Fotografski natečaj STAREJŠI IN PRIJATELJSTVO

Komu je namenjen: vsem polnoletnim ljubiteljem fotografije
Tema natečaja: Starejši in prijateljstvo
Opredelitev natečaja: Ker je letošnja rdeča nit festivala za tretje življenjsko obdobje evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti, se bodo te teme dotaknili na področju druženja, prijateljevanja in vezi, ki jih starejši pletejo s svojimi sovrstniki, pa tudi s predstavniki mlajših generacij in drugimi. Predvsem bi radi spodbudili, da bi o socialni izključenosti razmišljali na pozitiven način ter da bi pokazali, na kakšen način starejši premagujejo osamljenost, katere so prijetne plati prijateljevanja med starejšimi in osvetlili pogled na njihovo družabno življenje.
Zaključek zbiranja prispevkov: 30 april 2010. (Prijavnico dobite pri Lenki Keček Vaupotič)


Mislimo zeleno, ustavimo korozijo

V okviru projekta ZELENA SLOVENIJA pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor vas vabimo k sodelovanju v nagradnem izobraževalnem natečaju. Tema natečaja z naslovom »Mislimo zeleno, ustavimo korozijo« je osveščanje mladih o pojavu korozije, ki zaradi vpliva na okolje velja za enega najpogostejših povzročiteljev propadanja jeklenih konstrukcij in tako pomembno vpliva na našo okolico.

Svoje razmišljanje o prednostih pocinkanja za naše okolje enostavno posnamete v obliki kratkega filma ali skladbe, obenem pa razvijete kreativni slogan akcije, ki bo vzpodbudil razmišljanje o prednostih vročega pocinkanja iz okoljevarstvenega vidika. Natečaj poteka do 30. aprila 2010, v začetku maja bo potekala slavnostna podelitev nagrad. Najboljša šola prejme DVD video kamero s stojalom; najboljši posameznik bo nagrajen z odličnim mobilnim telefonom HTC Touch2 z video kamero, najboljšo rešitev pa bomo nagradili z gratis pocinkanjem izbrane jeklene konstrukcije šole! Vsi sodelujoči pa prejmejo kreativne in unikatne majice sponzorja. Vzporedno z natečajem na spletni strani v okviru Facebook skupine poteka izobraževalni kviz s privlačnimi nagradami sponzorja, celjskega podjetja Pocinkovalnica d. o. o.

www.mislimo-zeleno.si

 


Posneti in zadeti

Društvo Focus, društvo za sonaraven razvoj prek natečaja »Posneti in zadeti« zbira vaše kratke filme, kjer predstavite svoj problem, ki ga imate z javnim potniškim prometom. Pri scenariju vam dajejo prosto pot. Poskusite probleme prikazati na čim bolj zabaven način, da bo zanimivo tudi za vaše vrstnike drugod po Sloveniji. Film, ki naj bo dolg največ do 2 minuti, lahko posnamete z mobilnikom, s fotaparatom ali kamero. Pazite le, da bo kakovost izdelkov še sprejemljiva. Kratek film lahko posnameš sam ali v skupini, vendar ima lahko snemalna skupina največ 5 članov. S posnetkom se lahko poteguješ za nagrado – izbiral/a boš lahko med mesečno vozovnico za javni potniški promet ali povratno vozovnico za izlet s sredstvom javnega prevoza na izbrano točko v Sloveniji.

Prijavite se lahko do 15. februarja 2009, izdelek pa je treba poslati do 30. aprila 2010.


Nagradni natečaj kampanje “Prenašaj sporočilo, ne virusa!”

Kampanja preprečevanja okužbe s HIV – objavi svoj video, spot, glasbeni posnetek, strip, zgodbo, sporočilo, misel, fotografijo, plakat, slogan … z najbolj kreativno rešitvijo “kako preprečiti širjenje virusa HIV” na Facebooku do 1. februarja 2010. Več o natečaju: http://www.stop-aids.si/


Tekmovanje za evropsko nagrado za energetsko učinkovitost

Namen tekmovanja je spodbuditi dijake in šole k učinkoviti rabi energije v šoli in doma. Tekmovanje poteka v treh kategorijah: šola, dijaki in video/multimedija (rok prijave: do 15. decembra 2009). Več o tekmovanju: http://www.iuses.eu.

  


Evropski natečaj “20. obletnica Konvencije o otrokovih pravicah”

“Nariši mi pravico!”- Evropska komisija ob dvajseti obletnici Konvencije o otrokovih pravicah razpisuje četrti natečaj najboljših plakatov za mlade (rok oddaje: 19. marec 2010).


Evropska komisija objavila zeleno knjigo z naslovom “Spodbujanje ucne mobilnosti za mlade”

Evropska komisija je v sredo, 8. 7. 2009 objavila zeleno knjigo z naslovom „Spodbujanje učne mobilnosti za mlade“, s katero želi sprožiti razpravo, kako čim bolje ustvariti čim več možnosti za mlade v Evropi, da lahko razvijajo znanje in spretnosti z učenjem v tujini. Začasno bivanje v drugi državi je namreč ena od poti k večji zaposljivosti mladih v prihodnosti, hkrati pa je tudi pot osebnega razvoja.

Zelena knjiga „Spodbujanje učne mobilnosti za mlade“ je nastala na podlagi odločitve Sveta EU za izobraževanje, mlade in kulturo novembra 2008, ki pravi, da so vsi mladi upravičeni do možnosti mobilnosti, naj bo to praksa, študij, delo ali prostovoljna aktivnost. Po sprejeti odločitvi je Svet k sodelovanju pozval tudi ostale države članice, da bi skupaj razvile koncept mobilnosti za mladino. Z objavo zelene knjige želi Komisija v koncept mobilnosti preko javnega posvetovanja vključiti široko paleto zainteresiranih strani, kot so izobraževalne institucije, nevladne organizacije in regije iz vseh držav članic. Po uspešnem odzivu na program Erasmus in ostalih programih mobilnosti za mlade je sedaj pravi čas, da področje mobilnosti še razširimo.

Vabimo vas, da se udeležite javnega posvetovanja o možnostih mobilnosti za mlade in pošljete svoje prispevke, najkasneje do 15. decembra 2009, na elektronski naslov ali po navadni pošti na naslov:

Green Paper
DG EAC/B3
MADO 11/14
European Commission
B-1049 Bruxelles
Od 15. julija dalje bo na spletni strani
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/consult/index_en.html dostopen tudi spletni vprašalnik z izbirnimi odgovori.

Zelena knjiga „Spodbujanje učne mobilnosti za mlade“ je dostopna na spletni strani (v angleškem jeziku): http://ec.europa.eu/education/lifelong-learning-policy/doc/mobility/com329_en.pdf.

Prosimo vas, da v kolikor je mogoče informacijo posredujete vsem morebitnim zainteresiranim oz. jo objavite na spletu.
OPOMBA:
V primeru, da naših elektronskih sporočil ne želite prejemati, nam to prosim sporočite na e-naslov: c

Lep pozdrav,
Evropska komisija
Predstavni
š
tvo v Republiki Sloveniji
Breg 14, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel.: + 386 1 252 88 00
fax.: + 386 1 425 20 85
Email.:
http://ec.europa.eu/slovenija


Okrožnice Zavoda PIP

Vsi se najbrž še spomnimo okrožnic iz osnovnih in srednješolskih klopi, ki jih je običajno prinašal dežurni učenec, ki je obveščal o novostih. Takšen namen imajo tudi okrožnice Zavoda PIP. Obveščale vas bodo z novicami o tem, kaj je novega na pravnem področju za mlade. V njih boste našli ažurna obvestila in spletne povezave na pravne akte, ki se bodo začeli uporabljati, so bili spremenjeni ali pa so prenehali veljati. Pripravili smo jih za mlade, zato menimo, da so relevantni tudi za Vaše področje delovanja.

Na Zavodu PIP bomo takšne okrožnice izdajali predvidoma mesečno v sklopu našega programa, ki ga izvajamo s pomočjo Urada RS za mladino.

Želimo vam prijetno branje,

Zavod PIP

Pravno svetovanje za mladostnike – Zavod PIP (www.zavodpip.si)


gripa.jpg

 


 

(Visited 5 times, 1 visits today)